Luistimen terän muotoilulla pystytään mahdollistamaan pelaajalle mahdollisimman hyvä luistelukokemus. Muotoilu tehdään jokaiselle pelaajalle yksilöllisesti ja siihen vaikuttaa pelaajan koko, pelipaikka, pelityyli ja luistelutekniikka. Kun kaikki terän ominaisuudet ovat otettu huomioon ja löydetty pelaajalle sopiva profiili niin pelaaja voi keskittyä täysillä itse pelin tiimellykseen. Jos pelaajalla on kaksi tai useampi pari teriä niin olisi tärkeä, että kaikissa pareissa olisi sama muotoilu ja suunnilleen saman verran terää jäljellä. Teroituksella on muotoilulla pyrimme siihen, että jokaisella kerralla jäälle mentäessä tuntuma olisi täysin samanlainen. Muotoilu olisi hyvä tehdä noin 10 teroituskerran välein, vähintään 1-2 kertaa kauden aikana.
Kuva: Ramonedge
Sädemuotoilu
Sädemuotoilussa terä on pituussuunnassa muotoiltu ympyrän säteen mukaan. Sädemuotoilun tarkoitus on, että terän tuntuma jäähän on sama riippumatta siitä, että onko paino keskellä, edessä vai takana. Mitä pidempi säde on niin sitä pidempi on terän jääkontakti. Pidemmällä säteellä terä on tukevampi, vakaampi ja luisteluun saadaan lisää nopeutta. Lyhyempi säde on ketterämpi, mutta myös tasapainon hallinnan suhteen haastavampi.
Esimerkkinä Connor McDavid käyttää paljon kaarreluistelua, jopa suoraluistelussa. Eli pelaaja, kuka luistelee kaarreluistelulla hyötyy sädemuotoilusta.
Liukupintamuotoilu
Liukupintamuotoilu on vanhempi tyyli tehdä muotoilua. Muotoilussa terän keskikohtaan tehdään 4-6 cm suoraa liukupintaa, jolloin terä on vakaa ja siihen on saatu maksimaalinen liukuominaisuus.
Pelaaja, joka tarvitsee hyvää tasapainoa hyötyy eniten liukupintamuotoilusta. Vanhanliiton pelaajat käyttivät tätä muotoa. Myös nykyinen NHL tähti Sebastian Aho käyttää terän keskikohdalla suoraa osuutta.
Kaksoissäde
Kaksoissäteessä terään ajetaan kaksi eri sädettä. Kärki ja kanta tehdään lyhyemmällä säteellä, jolloin terään saadaan ketteryyttä kääntyvyyteen. Kääntyminen tapahtuu terän kärjellä tai kannalla. Keskelle terää ajetaan loivempi/pidempi säde, jolloin suoraluistelu ja nopeus saadaan maksimoitua. Menetelmällä saadaan hyvä tasapaino, liuku ja kääntyvyys.
Junnuille suositellaan lähtökohtaisesti kaksoissädettä, koska he ovat kasvavassa iässä ja kaksoissäteen ansiosta pelaajalle mahdollistetaan tasapainoinen tuntuma terän päällä. Lisäksi oikean painopisteen ansiosta juniori oppii oikeanlaisen luistelutekniikan huomattavasti helpommin.
Kaksoissädettä suositellaan pelaajalle, joka arvostaa kaikkia ominaisuuksia terässä (nopeus ja ketteryys). Auston Matthews, Nikolaj Ehlers ja Mikael Granlund ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan kentällä nopeita ja ketteriä. Muotoilu sopii erityisesti keskushyökkääjille ja puolustajille.
Urasyvyys
Teroittaessa koneeseen säädetään haluttu urasyvyys, jolla määritetään kuinka paljon terä puree jään pintaan. Urasyvyyteen vaikuttaa pelaajan profiili, paino, luistelutyyli ja ominaisuudet, mitä halutaan terältä (esim. maksimaalinen pito tai maksimaalinen liuku). Alla esimerkkejä eri pelaajien urasyvyyksistä.
Teuvo Teräväinen (Carolina Hurricanes), 14mm ura (todella terävä)
Patrik Laine (Montreal Canadiens), 28mm ura (hyvä liuku ja hyvä pito)
Aapeli Räsänen (Tappara), 34mm ura (maksimaalinen liuku)
Junioreiden yleisin urasyvyys on 22mm-26mm ja aikuisilla 26mm-30mm
Willari toimii virallisena RamonEdge -terähuoltopisteenä. RE-terähuoltopisteeltä voit tilata RamonEdge teriä, teettää luistimen yksilöllisen profiloinnin sekä vahateroituksen. Autamme sinua selvittämään itsellesi parhaan luistelukokemuksen. Lue lisää RamonEdge terämyynnistä täältä.
Willarin terähuoltopisteen löydät osoitteesta Sammonkatu 15, 33540 Tampere. Meihin voi olla yhteydessä puhelimitse 0413144912 tai s-postilla info@willari.fi