Meiltä on usein kysytty, että mistä Willari oikein tulee ja keitä me olemme. Willari on juuri täyttänyt 1-vuotta, joten tässä tulee meidän ensimmäisen vuoden tarina.

Ensinnäkin, Willari fiksaa ja loonaa -toimintamallin nimen taustatarina myötäilee jakamistalouden ideologiaa, jolla on perinteitä vaaliva, mutta myös nyky-yhteiskuntaan soveltuva arvopohja. Willari-nimessä tuomme esiin Tampereen historiaa, sillä Tampereella sijainnut puuvillatehdas jätti merkittävät jälkensä koko Suomen historian kirjoihin. Willari-sana tulee “fillari” sekä “puuvilla” -sanojen yhdistelmästä. “Fiksaa” symbolisoi pyörien huoltamista ja “loonaa” symbolisoi pyörien sekä tarvikkeiden vuokraamista/lainaamista.

Toisekseen, tiesitkö että Willari on alunperin naisten perustama koulurpojekti. Kaksi yrittäjyyden- ja tiimijohtamisen opiskelijaa irtisanoutuivat päivätöistä ja miettivät, että mikä voisi olla mielenkiintoinen kesäprojekti opintojen ohella. Ajatuksia heitettiin omien vahvuuksiamme mukaan ja lopulta toinen meistä sanoi; Pop-up pyörähuolto Tampereen keskustaan. Alkushokin jälkeen ajatus alkoi itseasiassa tuntumaan fiksulta ja toteutuskelpoiselta.

Oliko meillä osaamista pyörämekaanikon töistä, ei ollut. Mutta meillä on vahva liiketaloudellinen näkemys ja halu kehittää yritystoimintaa. Tärkeintä oli lähteä kasaamaan osaavaa tiimiä meidän vahvuuksien ympärille. Samalla sana lähti kiirimään Pop-up pyörähuollosta keskustan alueella ja se sai positiivisen vastaanoton päättäjien keskuudessa. Meille vinkattiin kestävään liikkumiseen liittyvästä hankekilpailusta, johon luonnollisesti osallistuimme. Annika otti päävastuun hankeidean ja tarjouksen kirjoittamisesta samalla kun Nelly rakensi meille kesäksi Pop-up huolto- ja vuokrauaskontin Kuninkaankulmaan.

 

Pyöräilyviikon tapahtuma Arboretumissa, elokuussa 2021

Kuninkaankulmaan Pop-up pyörähuolto- ja sähköpyörien vuokrauspiste aukesi toukokuussa 2021. Hankekilpailun voittajina lähdimme myös toteuttamaan Ekokumppanien organisoimaan JAKAJAT-hanketta, joka liittyi jakamistalouteen ja yhteiskäyttöpolkupyöriin. Kesä 2021 sujui odotuksia paremmin. Meillä oli huikeita kesätyöntekijöitä ja ammattitaitoinen kouluttaja, joka onneksi saatiin tiimiin täysipäiväisesti mukaan heti heinäkuusta eteenpäin. Joonas toi meidän tiimiin yli vuosikymmenen osaamisen alalta ja asiakaspalvelutaidon, joka aiheuttaa usein iloisia hymyjä ja naurun pirskahduksia asiakkaiden kasvoilla.

Kuninkaankulman Pop-up huolto ja vuokrauspiste

Kesän jälkeen Pop-up huoltopiste saapui päätökseen, mutta koska asiakaskuntaa oli kertynyt sen verran, oli aika etsiä meille pysyviä liiketiloja, jotka löytyivät pian Kalevasta, Sammonkadulta. Kesä vaihtui syksyyn ja pyörä sesonki vaihtui talvilajeihin. Talvikaudella huoltoja laajennettiin suksien voiteluun ja luistimien teroitukseen, joihin Joonaksella on myös yli 10-vuoden kokemus. Teroituskone hyrskytti satoja, jollei jopa tuhansia kertoja jo ensimmäisenä talvena.

Hankeprojektien laajentuessa Pirkanmaalta pääkaupunkiseudulle ja huoltopalveluiden kasvaessa, resurssit alkoivat käydä vähiin ja lähdimme etsimään yrittäjähenkistä yhtiökumppania tulevalle osakeyhtiölle. Täydellinen kumppani Riku löytyi Keväällä 2022, joka toi osaamista huollon puolelle sekä halua lähteä kehittämään liiketoimintaa. Ensimmäisellä vierailulla Willarilla, kun Rikulla oli mukanaan suksia, joita hän alkoi huoltamaan, kuin olisi kotonaan ja hänen vaimonsa alkoi tiskata meidän astioita – oli päätös meidän puolesta varma. Tässä pariskunnassa on asennetta.

Vuosi perustamisen jälkeen yhtiömuoto on päivitetty ja nykyiset osakkaat Nelly, Annika, Joonas ja Riku jatkavat tärkeän työn tekemistä kestävän liikkumisen, huoltopalveluiden ja muiden liikunnallista palveluiden tarjoamisen äärellä.

Kaikki, jotka ovat käyneet meidän liiketiloissa tietävät, että täällä on melkoista tetristä välillä neliöiden kanssa. Nykyiset tilat käyvät meille liian pieneksi ja syksyn 2022 saapuessa muutamme tien toiselle puolelle suurempiin tiloihin. Uusista tiloista käsin pystymme palvelemaan asiakkaita tehokkaammin ja miellyttävämmin. Syksyn suunnitelmissa on muuton lisäksi jatkaa nykyisten palveluiden kehittämistä. Pyöräsesonki jatkuu vielä hetken jonka jälkeen alkaa kiekko- ja hiihtokausi. Tuomme Tampereelle virallisen re-terähuollon yhteistyössä RamonEdgen kanssa. Luvassa on laatuteroituksia ja terämyyntiä harrastelijoista ammattipelaajiin. Lisäksi Toteutamme parhaillaan Forum Virium Helsingin kanssa yhteistyössä tilat- ja tavarat projektia Vantaalla. Tekemistä siis riittää. 🙂

Vielä loppuun muistutuksena, että meille on kaikki pyörät ja muut urheiluvälineet tervetulleita sellaisena kuin ne ovat. Me huollamme ne ja teemme niistä parhaan mahdollisen version itsestään.

Willari palvelee teitä syys-lokakuun vaihteen jälkeen tien toisella puolella osoitteessa Sammonkatu 15/Kaupinkatu 40. Siihen asti näemme osoitteessa Sammonkatu 22-24.

 

Kiitokset ensimmäisestä vuodesta kuuluu seuraaville; ekokumppanit, Tampereen kaupunki, Business Tampere, Forum Virium Helsinki, RamonEdge, Rokata media, Revena osk, Proakatemia + muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät