Polkupyörä on varsin edullinen ja käytännöllinen kulkuväline – etenkin kaupunkiajoon, työmatka-ajoon tai retkeilyyn. Pyöräily ei saastuta ilmastoa ja onkin huomattavasti vihreämpi vaihtoehto tavallisten moottoriajoneuvojen rinnalle – kukapa meistä ei nauttisi puhtaasta ja raikkaasta ulkoilmasta!

Pyörää on kuitenkin muistettava huoltaa säännöllisesti, aivan kuten mitä tahansa muutakin kulkuneuvoa. Säännöllisellä huoltamisella on monia erilaisia hyötyjä, kuten mm.

  • lisää ajoturvallisuutta
  • pidentää pyörän käyttöikää
  • ylläpitää pyörän arvoa

Erityisesti suurilla nopeuksilla ajettaessa on tärkeää, että pyörä on kunnossa ja kestää rajummankin käytön. Kovassa vauhdissa sattuva osan rikkoutuminen voi johtaa jopa vakavaan onnettomuuteen ja vaarantaa pyöräilijän turvallisuutta. Pyörää huoltaessaan pyöräilijä ei ainoastaan huolehdi omasta turvallisuudestaan, vaan suojelee samalla muita liikenteessä kulkevia ihmisiä.

Renkaat: Pyörän renkaat ovat yksi osa, joka vaatii lähes jatkuvaa huoltoa ja ylläpitoa. Liian tyhjä rengas puhkeaa helposti, eikä ota joustavasti vastaan renkaisiin kohdistuvia iskuja.

Pyörän putsaus: Joka kuukausi pyörä tulisi siistiä vaikkapa kostealla rätillä. Aina kun pyörässä havaitsee likaa, se tulisi poistaa ennen, kun lika pinttyy pyörän osiin kiinni.

Jarrut: Aivan kuten autossa, myös pyörässä on jarrupalat. Jarrupalat kuluvat herkästi ja ne tulee vaihtaa säännöllisesti. Monessa pyörässä jarrut löystyvät käytössä ja niitä tulee kiristää tarpeen mukaan. Jos pyörän jarrut vinkuvat, on myös ne hyvä putsata tai korjata, sillä vinkumisen taustalla on usein jokin piilevä vika. Jarrut kannattaa myös tarkistaa ennen jokaista ajoa, sillä puuttuvat tai rikkinäiset jarrut voivat osoittautua erittäin vaarallisiksi niin pyöräilijälle itselleen kuin myös muulle liikenteelle.

Ketjut: Pyörän osia tulisi myös öljytä säännöllisesti ja pyörän ketjut tulisi tarkistaa ainakin puolivuosittain. Mitä useammin pyörää huoltaa, sen parempi takuu turvallisuudesta on.

Pyörän huoltamisella on kauaskantoisia vaikutuksia ja kunnollinen huolto saa pyörän näyttämään hyvältä ja kulkemaan turvallisesti pitkän aikaa!

Tässä alla muistilista polkupyörän huoltosyklistä:

Ensihuolto – 200-400 km

Perushuolto/kausihuolto – vuoden välein

Renkaisiin ilmaa – 1-2 viikon välein

Rasvaa ketjuihin – 1-2 viikon välein

Kuluvien osien vaihto (esim. ketjut ja jarrupalat) – tarkistus 1000 km välein

Rataspakka – tarkistus 2000-3000 km välein

 

Ota yhteyttä Willarin huoltotiimiin pyörän huoltoon liittyvissä asioissa. Teemme ilmaiseksi huolto-hinta-arvion ja huollamme pyöräsi turvalliseksi ajaa nopeasti ja vaivattomasti.

 

Willari – Pyörähuolto & Sähköpyörän vuokraus 
Sammonkatu 22-24 
33540 Tampere 
041 3144912 
info@willari.fi 

Ma – Pe 10 – 17 
La 10-14